Taiteellinen neuvonantaja

Jukka-Pekka Saraste

 

Jukka-Pekka Saraste on vakiinnuttanut paikkansa yhtenä sukupolvensa merkittävimmistä kapellimestareista osoittaen huomattavaa musiikillista syvyyttä ja yhtenäisyyttä. Kapellimestariopintonsa Saraste on tehnyt Sibelius-Akatemiassa Jorma Panulan opissa ja hän on edistänyt aktiivisesti muun muassa Kaija Saariahon, Magnus Lindbergin ja Esa-Pekka Salosen teosten nousua kansainväliseen konserttiohjelmistoon. Saraste on johtanut suurinta osaa Pohjois-Amerikan ja Euroopan tunnetuimmista orkestereista ja johti muun muassa Helsingin Musiikkitalon avajaisissa alkusyksystä 2011.

 

Kauden 2010/11 alussa Sarasteesta tuli WDR Kölnin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari ja hän on toiminut myös Oslon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina elokuusta 2006 lähtien. Lisäksi Saraste on ollut Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina (1987-2001), Toronton sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana (1994-2001) sekä BBC:n sinfoniaorkesterin päävierailijana (2002-05). Saraste on myös toiminut Sinfonia Lahden taiteellisena neuvonantajana (2008-2011), perustanut Suomalaisen Kamariorkesterin ja hän on yksi Avanti!-kamariorkesterin kolmesta perustajajäsenestä. Saraste on myös Suomalaisen Kamariorkesterin sekä vuosittain järjestettävän Tammisaaren Kesäkonsertit -festivaalin taiteellinen neuvonantaja.

 

Jukka-Pekka Sarasteella on laaja diskografia: Radion sinfoniaorkesterin kanssa hän on levyttänyt Sibeliuksen ja Nielsenin kaikki sinfoniat sekä Bartókin, Dutilleuxin, Mussorgskyn ja Prokofievin teokset Toronton sinfoniaorkesterin kanssa. Oslon filharmonisen orkesterin kanssa hän julkaisi DVD:n Sibeliuksen ensimmäisen ja viidennen sinfonian äänityksistä. Hänen viimeaikaiset levytyksensä Mahlerin kuudennesta sinfoniasta Oslon filharmonisen orkesterin sekä yhdeksännestä sinfoniasta Kölnin radion sinfoniaorkesterin kanssa ovat saaneet laajan suosion. Jukka-Pekka Saraste on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia, muun muassa Säveltaiteen valtionpalkinnon vuonna 2000.

 

Lisätietoja Jukka-Pekka Sarasteen kotisivuilta.